Noul normal - viata intr-o zona activa seismic

Scrisoare Deschisa

 Prima preocupare a unei comunitati sanatoase este educarea copiilor in siguranta. Aceasta sarcina este permanenta, fie ca e pace, dezastru natural sau razboi. Societatea moderna foloseste betonul armat pentru a construi cladiri pe verticala. cladiri ce trebuiesc proiectate preventiv pentru a rezista unui grad mare de cutremur. Cat de mare? Atat cat a dovedit zona respectiva ca poate genera. Dar de ceva ani de zile, lucrurile degenereaza rapid. Activitatea seismica creste exponential pe toata planeta. Iar Gorjul s-a procopsit de curand cu o activitate seismica alarmanta: la doua-trei cutremure aleatoare din lume, avem intercalat, doua-trei cutremure in Gorj de intensitate peste 2. Ele nu sunt singulare, activitatea sub 2 este destul de intensa.

Betonul - material impropriu de constructie, fara garantii pe termen lung

Sa construiesti din beton anticipand cel mai mare grad seismic posibil este foarte scump si dureaza mult. Plus, betonul are o proprietate nedorita si periculoasa: este un foarte bun conducator de unda de soc, asa cum cablul de cupru este un conducator excelent de electricitate. Ca sa  fim si mai clari, senzorii de seismicitate (acei acceleratori electronici pe toate axele) sunt plasati pe coloane de beton turnate adanc in pamant, folosite pe post de conductori/colectori de unda de soc. In situatia mondiala actuala, cu razboaie si crize economice de proportii, sa planifici constructii de beton de anvergura, fara sa ai catusi de putin vreo garantie ca ai reusit sa prezici gradul maxim de seismicitate la care va fi supusa zona ta, este imposibil, un obiectiv local de neatins. Pana si carpelile la obiectivele scolare si civile sunt utopice, menite sa amorteasca ingrijorarile si sa ofere acoperire edililor in caz de necaz mare. Observati ca nu pomenesc nimic de zidarie, net inferioara betonului si fragila la cutremur ca un castel de nisip - exagerez? Nu cand e vorba de cutremur. La standardele de azi, e periculos.

Lemnul...

Si atunci? Desigur ca lemnul. Care amortizeaza unda de soc. Sa va dau un exemplu. Casa mea este construita din barne de lemn - foarte veche. Casa vecinului este moderna, construita din beton, pe o temelie inalta, ca un conac boieresc. La ambele cutremure de peste 5 grade m-am aflat afara, in gradina. Cand au inceput zguduirile ample, casa vecinului a produs cele mai mari zgomote, iar tiglele pe casa jucau violent in "balamalele" lor, se "zburleau" ca penele pe gatul unui cocos gata de lupta si produceau un zgomot asemanator unui sarpe cu clopotei, dar incomparabil mai puternic si in ritmul zguduiturilor.  Tiglele de pe casa mea nu au prezentat un asa comportament. Barnele de lemn, imbinate in mod traditional, au amortizat socurile. Un alt cutremur, de peste 4 grade m-a prins in interior. Am putut auzi acel zgomot specific undei de soc care se apropie, zgomot de masina mare aflata in trecere. Vecinul, intrebat de mine, spunea ca de afara nu se mai putea auzi nimic din cauza zgomotului asurzitor produs de acoperisul lui. Luati ce vreti de aici, omul intelept stie ce are de facut. Si apoi, Gorjul e renumit in constructia de case de lemn rezistente la undele de soc. Case stravechi, care sunt acum parte a muzeelor din Curtisoara si Sibiu (faceti un bine Administratiilor si vizitati acele muzee, ca sa fie fonduri suficiente pentru conservarea lor pentru ca vedeti bine ca si societatea moderna are nevoie sa reinvete aceste mestesuguri).

Casa de lemn din Muzeul Satului din comuna Curtioara, judetul Gorj

Nu va uitati ca nu arata prea cochet, cu mijloacele din ziua de azi, finisajele pot fi duse la extrem, iar in loc de acoperisul de sindrila, se poate face unul din scandura acoperita cu tabla. In nici un caz tigla si echivalente de beton si ceramica!!! Pentru ca acestea se pot transforma in proiectile mortale in caz de cutremur (am mai spus-o sub forma de comentariu anonim din Balanesti, la marturiile cutremurului de 4.9 grade, si preluat si cosmetizat de publicatia online Gandul).

Propuneri pentru edili

Ce este un articol fara propuneri pentru solutionarea problemelor? Suntem toti satuli de vaicareala oamenilor neputinciosi. Suntem constienti ca edilii (si oricare in locul lor) nu pot face mare lucru in timp util cand e vorba de constructii moderne. In cadrul legal prevazut. Dar macar urmatoarele sunt obligati sa le faca, indiferent de costuri:

1. Scoli sigure

Cum am mai spus, nu e timp pentru constructii "sigure" de beton. Monolitii de beton si stanca sunt dispusi la sfaramare in conditii extreme. Si noi ne apropiem de acele conditii, de la un an la altul (daca aveti tendinta sa ma luati in ras, intrebati-va specialistii). Reproiectati scolile din barne de lemn, cu maxim un etaj. Si realegeti pozitiile lor, pentru ca trebuie sa fie ferite de cladiri de beton si zidarie care se prabusesc si se imprastie pe o anumita arie: avem imagini inregistrate de peste tot in lume si in special din Turcia. Se pot face in maxim un an, toate deodata! Sa nu ziceti ca nu se poate. Cu alte cuvinte, lasati totul la o parte si prioritizati asta. Lacuite frumos arata superb, stiti bine. Sunt sanatoase si sigure. Si odata ce v-ati luat grija asta, puteti sa va concetrati asa cum trebuie pe alte urgente. Practic aveti datoria sa degrevati parintii de astfel de griji, e in folosul comunitatii.

2. Desemnarea zonelor-refugiu

Cu harta in fata. Stabiliti locuri sigure de adunare in apropierea aglomerarilor de blocuri. Zone in care locutorii acelor blocuri sa alerge pentru a se pune la adapost. Simulati ariile afectate de prabusirea blocurilor la cel mai mare grad de seism specific si nespecific zonei. In timpul cutremurului, starea de soc psihic este frecventa, omul nu stie cum trebuie sa reactioneze. Stabiliti pentru cartierele de locuinte zone de refugiu, marcatile ca atare (sa intre in subconstientul omului) si faceti acolo un fel de hale (exemplu este hala in aer liber a vanzatorilor de porumbei din apropierea barajului de pe raul Jiu, Piata Centrala) care sa protejeze macar de ploi si ninsori, fara pereti. Nu cer mai mult, dar daca puteti, faceti ceva mai de folos. Oricum, asta e minimul necesar din partea edililor.  Si umblati la cadrul legal pentru permiterea urmatorului punct:

Propuneri pentru cetatean

Pentru cetateanul care locuieste la casa de zidarie si beton, dar are curte incapatoare, recomand construirea unui adapost de lemn in caz de urgenta (sugestie video prezentata mai jos) intr-o pozitie sigura din gradina. Pentru cetatenii care locuiesc la blocuri, de la etajul doi in sus si cei care au case plasate in zona de prabusire a blocurilor, va recomand sa cumparati terenuri care sa va permita construirea refugiului de mai jos - ati usura foarte mult sarcina autoritatilor in caz de dezastru. 

Urmatoarea cabanuta, se poate construi din scanduri si barne usoare, pe durata unei zile intregi, daca aveti pregatit  din timp tot materialul si lucreaza cel putin doua persoane. Proiectul se poate izola ulterior prin inchiderea acoperisului cu scandura, in asa fel incat sa ofere confort pe timp friguros. Proiectantul (care locuieste in friguroasa Canada) pune planurile la dispozitie pentru o suma infima, insa un proiectant platit de primarie poate oferi planuri gratis similare, avand aceleasi avantaje de constructie (material ieftin si asamblare rapida de catre nespecialist).


Astea sunt propunerile mele, contributia mea, faceti ce credeti ca este mai bine pentru voi, familiile voastre, societate. Aveti o baza pe care puteti lucra, pe care o puteti imbunatati pe masura fondurilor. Dumnezeu sa se indure de noi!

Planurile

Uitasem! Planurile le gasiti aici: https://the-outsider.creator-spring.com/listing/pop-up-cabin-plans-pdf? 

Justificare

Cutremurul din Ezechiel 38 e de asteptat sa depaseasca gradul 10, nici un zid nu va ramanea in picioare. Un cutremur formidabil, urmat de tsunami-uri uriase. Iar acest eveniment descris in Ezechiel 38 se apropie cu pasi rapizi. Vizibil deja pentru toata lumea. Asa ca trebuie sa ganditi si sa planificati dincolo de activitatea seismica din Gorj care e apa de ploaie prin comparatie.

18 În ziua aceea însă, în ziua când va porni Gog împotriva pământului lui Israel, zice Domnul, Dumnezeu, Mi se va sui în nări mânia aprinsă. 

19 O spun în gelozia şi în focul mâniei Mele: În ziua aceea, va fi un mare cutremur în ţara lui Israel. 

20 Peştii mării şi păsările cerului vor tremura de Mine, şi fiarele câmpului, şi toate târâtoarele care se târăsc pe pământ, şi toţi oamenii care sunt pe faţa pământului; munţii se vor răsturna, pereţii stâncilor se vor prăbuşi şi toate zidurile vor cădea la pământ. 


Comments

  1. Din punctul meu de vedere, cabanuta asta este practica din foarte multe puncte de vedere. Poate fi folosita intre calamitati ca birou, atelier de orice fel, bucatarie de vara, casuta pentru oaspeti. E micuta si usor de construit chiar si de catre amatori. Si dupa cum vedeti in filmulete, poate fi facuta sa arate foarte dragut.

    ReplyDelete
  2. Daca locuiti la bloc, va muteti pe timpul verii la cabanuta si salvati din cheltuieli.

    ReplyDelete
  3. Un alt lucru pe care autoritatile romane trebuie sa-l ia in calcul, este evacuarea Dobrogei si Campiei Dunarii pentru ca un asa cutremur de mare va naste valuri Trunami (lucru dealtfel mentionat in Biblie). Mutarea populatiei pe inaltimi pana trece necazul.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Noua harta a Europei

Bring the Land of the Bible to your doorstep!

The subscription box that follows in the footsteps of Jesus, delivering the best artisanal food, crafts, and content from across the Holy Land straight to your door.

Join us on a journey that brings the Land of the Bible, it's people and it's history to life while supporting the people who call Israel home.

Get Started

Total Pageviews