Denigrarea miscarii conservatoare din Romania

Romanian language only:


"Fundația Friedrich Ebert-Stiftung, un think tank al socialiștilor germani, denigrează mișcarea conservatoare din România în ultimul ei studiu despre mișcarea conservatoare română.

Studiul este intitulat Conservatorismul Insurgent din România. Printre cei vizați suntem și noi, mișcarea conservatoare, pro-familie românească. Studiul a fost publicat în iunie, autorul lui fiind un conferențiar universitar din Iași. [Link: http://library.fes.de/pdf-fil…/…/bukarest/16291-20200626.pdf]

Pamfletul socialistilor germani

Cu toate că denigrează, studiul e un plus din câteva puncte de vedere. În primul rând, studiul denotă că mișcarea conservatoare din România deține notorietate europeană, fiind cunoscută și în Statele Unite. În al doilea rând, studiul e relevant pentru că mișcarea conservatoare din România, așa cum e ea descrisă în studiul dnei Margarit, nu include partidele politice din România care pretind a fi conservatoare ori de dreapta: USR, PNL, ALDE, PMP. Din asta putem deduce că, în opinia autoarei, aceste partide nu sunt conservatoare. În al treilea rând, studiul e notabil pentru că este unul din puținele studii cunoscute mie care discută dreapta conservatoare din România. Din când în când, forurile europene discută diversele grupuri conservatoare din România, într-un spirit disprețuitor, dar studiile care în mod specific se focalizează asupra mișcării conservatoare din România încă sunt extrem de puține. Iar cele care există, sunt scrise în marea lor majoritate de intelectuali de stânga și deci, dintr-un unghi părtinitor.

Părțile slabe ale studiului sunt multe. În primul rând, e ușor de intuit că autoarea studiului nu are tangențe directe cu mișcarea conservatoare din România. Cum de fapt nu are nicio persoană ori jurnalist cunoscut noua care să fi scris despre noi. Cei care scriu nu ne cunosc și nici nu par interesați să ne cunoască direct. Preferă să preia ceea ce citesc sporadic în presă ori aud despre noi ori citesc pe siturile web, în media socială. Studii bazate pe astfel de informații și din auzite sunt deficitare din start și deloc credibile.

Suntem nedumeriți de ce jurnaliști străini ori intelectuali din alte țări ne contactează din când în când să discute cu noi în mod direct subiectul conservatorismul din România, dar cei din România nu.

Grupurile tintite pentru denigrare

Grupurile țintite pentru calomniere sunt Coaliția pentru Familie, Alianța Familiilor din România, Asociația Pro-Vita, Asociația Darul Vieții, Asociația Părinților pentru Ora de Religie, Alianța Părinților.

Numiți printre promotorii conservatorismului insurgent sunt Mihai Gheorghiu, Dan Puric, Petre Costea, Bogdan Stanciu. Absenți din lista celor excoriați sunt mulți intelectuali bine cunoscuți în România care se poziționează prin discurs, dar nu prin acțiuni, ca fiind conservatori. Si intuim de ce. Pentru ca extremiștii "progresiști" nu se răfuiesc cu intelectualii conservatori, ci cu organizațiile care, asemenea celor mentionate, efectiv luptă pentru implementarea principiilor și valorilor conservatoare și creștine în structurile politice și constituționale ale țării.

Autoarea are dreptate în acest sens: organizațiile de mai sus și persoanele înfierate în eseul ei sunt persoane active la nivel de acțiuni concrete pentru promovarea intereselor creștine în România, spre deosebire de ceilalți. Organizațiile pro-familie pot lista zeci de acțiuni concrete pe care le-au întreprins pentru promovarea intereselor comunității creștine din România, dar cei care doar prezintă un discurs conservator, nu.

O altă critică la adresa eseului, pe lângă faptul că abordează un subiect în care nu are expertiză, este libertatea cu care autoarea aplică etichete calomniatoare persoanelor și grupurilor pro-familie din România. Unele sunt chiar jignitoare, fiind luate la întâmplare din limbajul și vocabularul iresponsabil al stângii politice.

Etichetarea ostila a miscarii conservatoare

Prima etichetă, care de fapt este și o concluzie, este că grupurile conservatoare "contestă - cu o eficiență surprinzătoare - principiile de bază ale modernității capitaliste și ale liberalismului democratic". Noi luam această afirmație ca fiind calomniatoare.

Ni se pare iremediabil de deplasată și afirmația că organizațiile pro-familie din România și milioanele de cetățeni ai României care își exercită drepturile constituționale în spațiul public cum socotesc ei de bine sunt un pericol la adresa democrației ori contestă democrația. Afirmația este extremă și intolerantă la adresa cetățenilor care au o viziune diferită privind interesele lor și ale familiilor lor.

Cea mai scandaloasă afirmație, însă, este că grupurile pro-familie sunt "responsabile pentru 'normalizarea' ideilor de extremă dreapta în societate". Cei peste 3 milioane de români care au votat la referendumul din 2018 sunt astfel etichetați, în masă, ca fiind extremiști de dreapta, iar această calomnie colectivă este difuzată în tot spațiul românesc cu sprijinul financiar al socialiștilor germani. Ceea ce face acest eseu un caz clasic de trafic de influență.

În plus, suntem acuzați de "iliberalism", o etichetă aplicată zilnic Poloniei, Ungariei și tuturor grupurilor conservatoare de pe continent.

Etichetele de "extremiști" sunt aplicate cu sârguință de autoare, nu doar grupurilor conservatoare din Romania, ci și grupurilor conservatoare din afara ei. Asociația avocaților creștini Alliance Defending Freedom e numită, în mod iresponsabil, ca fiind o "organizație creștină de extremă dreapta ce militează pentru supremația rasei albe".

ADF nu este o organizatie extremisata. ADF pledează cazuri la Tribunalul Suprem al SUA iar avocații organizației sunt creștini și pledează interesele constituționale ale creștinilor din America și Europa.

Autoarea înfierează și organizația Liberty Council din care face parte eminentul avocat creștin româno-american Harry Miheț. Dl Miheț e binecunoscut în România și internațional. A reprezentat cauze creștine majore în tribunalele SUA, inclusiv cazul bisericilor române din Chicago pentru deschiderea bisericilor în vremea pandemiei.

Autoarea numește organizația European Center for Law and Justice "anti LGBT și anti-avort". Cuvântul "anti" e folosit de 39 de ori în eseul autoarei: anti-LGBT", "anti-avort," etc., în timp ce "progresiștii" sunt "pro".

ECLJ este o organizație credibilă de avocați creștini sofisticați și inteligenți care de decenii pledează cazurile intereselor creștinilor din Europa în Curtea Europeană a Drepturilor Omului."

Alianta Familiilor din Romania

Comments

Popular posts from this blog

Noua harta a Europei

Noul normal - viata intr-o zona activa seismic

Bring the Land of the Bible to your doorstep!

The subscription box that follows in the footsteps of Jesus, delivering the best artisanal food, crafts, and content from across the Holy Land straight to your door.

Join us on a journey that brings the Land of the Bible, it's people and it's history to life while supporting the people who call Israel home.

Get Started

Total Pageviews